Въпроси и отговори

Какво означава да се занимаваш с Движение?

Нищо различно от това, което всички правим. Всеки се занимава с Движение, под една или друга форма. Дали е структурирано, хаотично, целенасочено или не, всеки от нас има някаква Двигателна практика. Това сумира всичко, което правим с телата си. Двигателната практика е като храната, която приемаме – качеството, количеството, разнообразието и ефектите са различни за отделните хора и е необходима индивидуализация за постигане на възможно най-добър ефект.

Защо това има значение за теб?

Движението допринася в огромна степен за състоянието на тялото ни. Това е неразривно свързано с качеството на живота, който водим. Хората сме същества, свикнали на движение и когато неглижираме този факт, тялото страда. Модерният начин на живот позволява в известна степен да оставяме потребностите на тялото, без на пръв поглед това да ни пречи. Истинският въпрос е докога?

Човешкото тяло може да бъде силно, устойчиво и издръжливо, да се движи с лекота и грациозност, а движението е пътят към това.

Окей, но аз ходя на фитнес/играя футбол/тренирам BJJ. Това движение ли е?

Да, движение е. Всяка дейност е по-добра от никаква. Едно е повече от нула. Имаме нужда от по-ясни въпроси и точни отговори.

Какво съдържа моята двигателна практика?

Какво липсва на моята двигателна практика?

Как се отразява това на здравето ми?

Как се отразява това на целите ми?

Отговорите на тези въпроси могат да ни насочат към по-добри средства за движение. Всяка дейност покрива някаква част от пъзела, и пропуска друга. Само широкообхватен подход и добро съчатаване на различни дейности може да ни позволи разностранното развитие, към което се стремим.

Значи да практикуваме много спортове?

И да, и не. Спортовете са важна част от практиката, но отново не покриват много качества и движения, които може да са ни от полза. Имаме нужда от нещо, което да подобри движението ни като хора, а не към отношение на конкретната дисциплина.

Каква е разликата между двете?

Да подобрим движението си по принцип означава да имаме пълен обем на движение в ставите, да сме силни и устойчиви в различни позиции, при различни скорости, да имаме добра координация, ориентация в пространството,  преценка за ситуацията, способност да взимаме решения и т.н и т.н. Да подобрим движението си в определен спорт би се определило изцяло от правилника му. Двете не са пряко свързани, но подобрението на общото движение спомага за подобрението на специфичното. Обратното не е вярно.

 Защо Shapeshifter?

Буквално значи промяна на формата. В случая се отнася както за външния ни облик, така и за уменията, които имаме.  Промяната е нещото, което ме интересува, а идеята да сме способни в различни области ме вдъхновява. Тясната специализация в професионалния спорт е необходима за достигането на високи резултати, но един по-общ подход към движението носи далеч повече ползи в живота на останалите хора. Освен това, чрез този общ подход е възможно да се подобри представянето и дълголетието на професионалните спортисти. Shapeshifter е името на пътя, който следваме – път към физическа свобода и многостранно развитие на двигателните ни способности.

Какво е физическа свобода?

Физическата свобода не е нещо, което може да бъде постиганато изцяло. Това е просто един балон, който може да се разширява или свива в зависимост от това, което правим. Най-просто казано физическата свобода е способността да правим това което ни харесва и да се чувстваме по начина, който искаме.

Къде започваме?

В Shapeshifter започваме от изграждането на така наречената Обща практика. Това включва работа за мобилност и контрол на ставите, ориентация в пространството и основни движения като клек, висене, пълзене, претъркалвания, скачане и прочие. Фокусът е върху увеличаването на нашият ‘Body map’ – способността да чувстваме и контролираме по-добре различни области на тялото. Можем да контролираме само това, което усещаме и разбираме.

В едно изречение

Интелигентният и обширен подход към движението е път към физическа свобода, която ще подобри значително качеството ни на живот, а Shapeshifter е името на развиващата се система за постигането на тази цел.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s