Идо Портал

За мен е трудно да говоря за движение, без да споменавам Идо. Освен, че е пример и вдъхновение, неговият труд позволява на хора като мен да разширят познанията и мирогледа си. Идо Портал е името на човек, който през годините практикуване и преподаване на различни спортове и дисциплини достига до идеята за обединяващата дума ‘Движение’, що се отнася до всяка физическа практика на човек. Разработеният в последното десетилетите метод носи неговото име и обхваща развиването на различни качества – сила, издръжливост, ловкост, координация, баланс и други. В споделеният по-долу клип може да се види и чуе много малка част от неговите философия и способности.

Наскоро преведох едно негово интервю, с цел повече хора да се докоснат до идеите му. Планирам да правя това и занапред.  (  https://www.facebook.com/notes/christian-paev/%D0%B8%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB/1984184645164610/ )

През лятото на 2016-та посетих European Movement Meeting – пет дни теория и практика на разнообразно движение и опознаване на метода. До този момент бях следил Идо в неговите статии, видеа и интервюта, но нищо не може да се сравни с преживяването на семинарите му. За 12-те проведени сесии (да, 2.5 на ден) научих повече отколкото за години тренировки. Заниманията включваха работа за сила, реакция, координация, отскокливост, импровизация, пълзене, ритъм, танцуване, баланс и т.н и т.н. Този всеобхватен подход, в комбинация с качеството на преподаване успя да промени виждането ми за движението завинаги. Може би най-важното нещо бе да видя, че начинът по който се движи той и хората от екипа му е следствие основно на невероятно количество практика, разсъждения, анализи, опити, грешки, игра и откриване. Ще цитирам думите на Shai Faran (част от екипа на Идо) :

”It takes time and it takes practice. You can either get discouraged by it, or motivated. Because when you’re that far from something you’ve got a lot of work to do. And that’s how we want to live our lives – doing things – no?”

Почти година след този семинар в главата ми звучат думите ”Имам работа за вършене. Няма нищо по-хубаво от това”.

ido portal 3

Толкова засега. Идо е примерът, който следвам. Правя и ще правя всичко възможно за да се докосна максимално до неговия метод и да преподам наученото тук. Като хора имаме сериозна нужда от широк поглед върху човешкото движение – повече от просто фитнес и разходки в парка. Идо Портал е водещото име в тази посока.

На страницата ми във Фейсбук може да намерите повече информация относно тренировките и събития, които провеждам. ( https://www.facebook.com/paevc/ ) Заповядайте да учим заедно 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s