Да разпознаем сегашното състояние е първата стъпка към неговата промяна. Какво се опитвам да подобря чрез своята работа – може да научите в този кратък текст. 


Обездвиженото тяло


Виждали ли сте как изглежда кракът, когато спира да носи тежест само за 2 седмици, поради операция? Или как изглежда ръката след сваляне на гипса? Мускулатурата атрофира, кръвоснабдяването намалява, кожата губи еластичност, дори миризмата на тялото се променя... При обездвижването, тъканите губят от своя живот.


Твърде намалената активност = намалени способности


Тялото е жива система, което означава че се поддържа, обновява и развива чрез действие (Движение). Има нужда от някакъв вид стимул – предизвикателство към себе си, за да разкрие или изгради способностите си. Къде намираме нещо подобно в ежедневието си? Физическите затруднения отсъстват от реалността на съвременния човек. В резултат на това започваме да губим ценни качества. Обездвижеността влияе на тялото подобно на река, която тече бавно и се заблатява. Обратното е налице когато движението започне да се връща в тялото – енергията ни става по-буйна и по-добре организирана. 


Тренировки

Извън съмнение е, че физическата практика под формата на някакви тренировки допринася за по-доброто ни състояние. Когато организирам практиката за себе си или за моите клиенти/ученици, си задавам няколко въпроса.


Покриваме ли цялата територия на тялото?


Искам да работим с цялата анатомия, да не оставим нито едно място недокоснато от движението! Практиките се избират така, че да върнат движението във всяка част от нас – гръдния кош, гръбнака, до пръстите на ръцете и краката – всичко трябва да участва и да се хармонизира едно с друго. 


Движим ли вътрешните процеси?


Подобряваме ли кръвообращението, дихателната система, лимфата? ‚Кардиото‘ може да е както монотонно и циклично, така и разнообразно и ангажиращо повече ума и останалите ни сетива. Вътрешните ни органи са фабриката, която работи денонощно, за да функционираме. Затова искаме да ги подкрепим и да ги стимулираме. Чрез работа по торса, чрез интензивно натоварване, чрез дихателни практики – имаме много средства, с които да повлияем!


Ангажираме ли ума?


Ние не сме проста механична система, която оперира с пълна предсказуемост. Да може да си ангажираме ума пълноценно, в задачите, които сме избрали е много важно за дългосрочния ни успех. Някои физически качества са повече заложени генетично от други, но умението да използваме тялото може да развиваме в много голяма степен.  


Обновяваме ли когато трябва задачите?


Всяка програма носи резултати за период от време, след което се изчерпва. Всички етапи на практика се характеризират с поставянето на предизвикателни задачи, тяхното поетапно усвояване и замяната им с нови условия. Само така в нас винаги присъства свежест, интерес и искра за развитие. Ето защо, нашия процес не е статичен и фиксиран, а е непрестанен и променлив.


Присъства ли контраст в заниманията ни?


Не искаме да развиваме едни качества, докато губим в същата степен техните противоположни. Това е замяна, а не растеж. Практиката се балансира чрез задачи, които ни развиват в две посоки едновременно. Например стягането на мускулатурата (физическа подготовка) се балансира с релаксиране на мускулатурата (body mapping/coordination/somatic). Бързите действия (Athletic skill), се балансират с бавни движения (water quality, softness). А комплексните действия се балансират с намирането на качество в простотата.   


Моят процес на работа предлага организиран процес на развитие, с универсална терминология, която позволява на учащите да пренасят знанието и уменията си извън сферите на заниманията. 


Ще се радвам да допринеса за подобряването на вашето физическо състояние и разбиране за тялото!


За контакти -> 

info@shapeshifter.bg


Крис